dessa
ciekawe rozmowy
Deser kokosowy:
400 ml mleka kokosowego (sprzedają w puszkach o tej pojemności)
6 łyżek nasion chia
2 łyżki miodu - można zastąpić cukrem (wtedy dopasować ilość do smaku)

Przed otwarciem puszki mleka warto nią trochę popotrząsać, bo czasami się mleko rozwarstwia.
Wszystkie składniki wymieszać, odstawić, po 15 min znowu wymieszać, bo chia czasami opada na dno i się zlepia. Potem można przełożyć od razu do mniejszych naczynek, w których będziemy serwować deser na stół, lub zostawić w naczyniu, w którym mieszaliśmy. Wstawić na parę godz. do lodówki. Przed podaniem udekorować obficie dowolnymi owocami. U mnie były to dziś mrożone maliny, bo wykańczam zeszłoroczne zapasy.

To jest ilość wystarczająca na ok. 6 porcji, w zależności od ich wielkości.

Smacznego!


  PRZEJDŹ NA FORUM