dessa ciekawe rozmowy |
Cześć Desseczki. Anam, przepis podawała Ador, ale sobie zapisałam, może nie bardzo dokładnie, ale wychodzi super. -Obrać i pokroić na niewielkie kawałki 2 kg buraków. -Włożyć do dużego słoja (ok 3 l) -Dodać 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 10 ziarenek ziela angielskiego. -Dosypać łyżkę stołową soli, łyżeczkę cukru i zalać przegotowaną letnią wodą. Z tym że ja najpierw tą sól i cukier rozpuszczam w wodzie i dopiero zalewam. -Przykryć bawełnianą serwetką i zostawić w temp.pokojowej na 5 - 7 dni. -Regularnie zdejmować pianę. -Po upływie 5-7 dni zlać do butelek lub słoików i przechowywać w lodówce. Pić 1 - 2 szklanek dziennie. Smacznego i na zdrowie. Też powoli ogarniam chałupkę na święta, zakupy w lesie, bo trochę niedomagam, ale damy radę. |