dessa ciekawe rozmowy |
Na życzenie Adminki podaję przepis na szakszukę Shakshouka (szakszuka) dla dwóch osób 1 cebula pokrojona w piórka 1 papryka pokrojona w drobną kostkę 2 pomidory mięsiste bez skórki pokrojone w drobną kostkę sól, pieprz, warto dodać trochę mielonego kuminu można dać czosnek (ja nie daję, tak lubimy bardziej) 4 jajka zielona cebulka Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać paprykę i pomidory, przyprawić, wymieszać, lekko odparować, poddusić 5 minut pod pokrywką. Pokrywka jest ważna, musi być ciepła! Odkryć, wymieszać, zrobić 4 dołki, wbić jajka, posolić, nie mieszać! Jajka mają być sadzone, białko ścięte, żółtka płynne. Przykryć ciepłą pokrywką, najlepsza szklana, bo pozwala obserwować ścinanie się białka. Wyłączyć palnik. Jak białko jest ścięte wyłożyć na talerze, posypać zieloną cebulką. Do tego bagietka, albo dowolna kasza, my lubimy kaszę gryczaną niepaloną. Smacznego |